2024 / Luxemburg

Van 7 t.e.m. 14 april, namen 45 teams uit 23 E.U.-landen het tegen elkaar op tijdens de ‘European Olympiad of Experimental Science’ (EOES) in Luxemburg.
Buiten competitie nam ook nog een gastteam uit Oekraïne deel aan de olympiade.

Ieder deelnemend land werd vertegenwoordigd door twee ploegen van 3 deelnemers. België vaardigt steeds een Vlaams en een Franstalig team af. De Vlaamse deelnemers waren Casper Faulconer (Go! Atheneum, Dendermonde), Leander Gabriël (Go! Atheneum, Voskenslaan Gent) en Victor Mei (Sint-Barbaracollege Gent).

De Franstaligen tekenden present met Cosentini Leo (Athénée Royal Jules Bordet, Etterbeek), Thomas-Alexis Vandooren (Institut Saint-Julien, Ath) en Jiahe Xu (British School, Tervuren). Beide teams werden via regionale selectieproeven geselecteerd uit meer dan 3000 (!) deelnemers.

De twee Belgische teams
na de proclamatie

V.l.n.r. Thomas-Alexis Vandooren, Leo Cosentini en Jiahe Xu (Franstalig team) en Casper Faulconer, Victor Mei en Leander Gabriël (Vlaams team)

DE OPDRACHTEN

Traditioneel bestaat de competitie uit twee opdrachten (testen).
 
De eerste opdracht had als thema ‘'Kanker, de oorsprong van een genetische aandoening' en de tweede 'D'Schueberfouer'

Test 1


Kanker is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door niet-gecontroleerde celdelingen en groei. In ons dagelijks leven worden we voortdurend blootgesteld aan talrijke factoren die ons DNA kunnen beschadigen.

In deze opdracht dienden de deelnemers enkele chemische en fysische factoren te onderzoeken, die DNA-schade kunnen veroorzaken. Verder dienden ze ook de biologische effecten van U.V.-licht te bestuderen.

Test 1 (pdf)
Test 1 - Antwoordbladen (pdf)
Test 1 - Correctiemodel (Engels/pdf)

Test 2


De Schueberfouer, gesticht in 1340 door Jang de Blannen, is nog steeds de grootste kermis van Luxemburg.

Op de kermis worden allerhande dranken geschonken, waaronder ‘Lëtz limo’, een limonade op basisch van citroenen. De deelnemers dienden de citroenzuurconcentratie van de limonade te bepalen via een neerslagreactie en met deze gegevens af te leiden hoeveel citroenen er theoretisch nodig zijn voor 1 fles limonade.

Een kermis is niet denkbaar zonder worsten met mosterd. Van die mosterd dienden ze de azijnzuurconcentratie via een titratie te bepalen. Verder dienden ze ook te achterhalen welke kruiden er voor de mosterd gebruikt werden.

Een kermis zonder achtbaan en veel kleurrijke verlichting is ondenkbaar. Een mooi vertrekpunt om de fysica van een achtbaan te onderzoeken en wat te experimenteren met leds.

Ook allerlei gerechten worden op een kermis verorberd. Of het om vis of vlees ging werd microscopisch onderzocht. Ook werd een vissoort gecatalogeerd aan de hand van de structuur en de vorm van zijn schubben en de genetische verwantschap van vissen met andere clades bestudeerd.

Test 2 (pdf)
Test 2 - Antwoordbladen (pdf)
Test 2 - Correctiemodel (Engels/pdf)

DE RESULTATEN

Ondanks de gepeperde opdrachten konden beide Belgische teams een mooi resultaat neerzetten: het Vlaamse team wist zilver te behalen en het Franstalige team mocht met brons naar huis.

Hieronder geven we een overzicht van de medailleverdeling:

GOUD
Tsjechië A, Nederland A, Duitsland A, Portugal A, Slovenië A, Hongarije B en Duitsland B

ZILVER
Oostenrijk A, Portugal B, Litouwen A, Hongarije A, Slovenië B, Letland B, Estland B, Bulgarije A, Tsjechië B, Bulgarije B, Frankrijk A, Nederland B, Letland A en België A.

BRONS (in alfabetische volgorde)
België B, Cyprus A, Cyprus B, Denemarken A, Denemarken B, Finland A, Finland B, Frankrijk B, Griekenland A, Griekenland B, Ierland A, Ierland B, Italië A, Italië B, Kroatië A, Kroatië B, Letland A, Litouwen B, Luxemburg A, Luxemburg B, Oostenrijk B, Spanje A, Zweden A en Zweden B.

ACTIVITEITEN

Naast het wedstrijdgedeelte hadden de organisatoren gezorgd voor heel wat socio-culturele activiteiten. Zo bezochten de deelnemers onder meer de universitaire campus van Belval, het Luxemburgse ruimte-agentschap, het Science Centre en de prachtige Minett regio.

Daarnaast werd er ruimschoots tijd uitgetrokken voor ontspanning zoals sportactiviteiten, workshops, bowling, zoektocht en een show-avond.

Foto's

Video