Stacks Image 9526

Nieuws EOES 2022

14/05/2022

Tweemaal brons voor België op EOES 2022 in Tsjechië

De European Olympiad of Experimental Science is een jaarlijks terugkerende wetenschapsolympiade, waar driekoppige teams van zeventienjarigen (en jonger) uit 21 landen van de E.U. hun krachten meten in het oplossen van complexe wetenschappelijke problemen via experimentele analyses.

De olympiade ging dit jaar door van 8 mei t.e.m. 14 mei aan de universiteit van Hradec Králové (Tsjechië). De opdrachten met biologische, chemische en fysische inslag draaiden rond twee thema’s ‘Hyaluronzuur’ en ‘DNA - het experiment van Rosalind Franklin en Raymond Gosling’.

België werd vertegenwoordigd door een Vlaams en een Franstalig team. Het Vlaamse team bestond uit Lowie Goossens (Sint-Bavohumaniora, Gent), Michail Ognyanov (K.A. Tervuren) en Tijl Vanneste (Spes Nostra, Kuurne) en het Franstalige uit Romain Cléda (Athénée royal, Namur), Maëlle Fadlallah (Collège Saint-Michel, Gosselies) en Benoît Van Schaftingen (Collège du Christ-Roi, Ottignies-LLN).

Stacks Image 10335

De twee Belgische teams

Beide teams behaalden verdienstelijk brons voor opdrachten die qua moeilijkheidsgraad bij menige bachelor de wenkbrauwen zouden doen fronsen. Bovendien moeten we rekening houden met het relatief beperkte aantal uren wetenschappen en het zeer geringe aantal practica in onze ‘wetenschappelijke’ richtingen. Een Duits team behaalde de eerste plaats.

Misschien toch maar eens werk maken van het creëren van enkele speciale scholen voor wetenschappelijk begaafden?

Randactiviteiten

Naast de eigenlijke competitie was er ook aandacht voor cultuur en ontspanning, zo vielen ondermeer een bezoek aan de historische site van Kuks, een bezoek aan een lokaal safaripark en een enorm hindernissenparcours zeer in de smaak.

Beeldmateriaal

De Tsjechische organisatoren projecteerden op de slotceremonie een kort filmpje dat je hieronder kan bekijken.

12/03/2022

Stagedag aan HOWEST /Brugge

Na twee jaar Covid-perikelen hebben we eindelijk weer kunnen aanknopen met een jarenlange traditie en hebben we de laureaten nog eens een stagedag kunnen aanbieden . We konden hiervoor terecht op de afdeling biomedische laboratoriumtechnologie van de HOWEST, campus Rijselsestraat te Brugge. Op het programma: een uitgebreide voorbereiding op de EOES 2022 in Hradec Králové (Tsjechië).

Voor onze drie laureaten (Michail Ognyanov, Lowie Goossens en Tijl Vanneste) had mevr. Salliau enkele boeiende experimenten klaargezet.

Michail liet zich verontschuldigen omdat hij reeds was ingeschreven op een studiedag voor de fysica-olympiade. Het waren dus Lowie en Tijl die de honneurs waarnamen.

Stacks Image 9993

In de voormiddag stond een practicum spectroscopie op het programma. Ze werden eerst vertrouwd gemaakt met het gebruik van een micropipet om vervolgens via een verdunningsreeks van een kaliumpermanganaatoplossing en een spectrofotometer vast te stellen dat er een lineair verband bestaat tussen de hoeveelheid licht die geabsorbeerd wordt door een gekleurde oplossing en de concentratie van die oplossing, m.a.w. dat voldaan wordt aan de wet van Lambert-Beer, die stelt dat A = ε.c.b (hierin is A = absorbantie, ε = de molaire extinctiecoëfficiënt, c = concentratie van de te onderzoeken stof in mol/L en b = weg afgelegd door het licht doorheen het staal).


Het maken van de verdunningsreeks van de KMnO4-oplossing was voor hen een uitstekende oefening in het zorgvuldig afwegen van een stof en het maken van een oplossing met een vooraf vastgelegde concentratie. Het feit dat ze een mooie rechte als grafiek bekwamen, bewijst hun kunnen!

De voormiddag werd afgerond met een introductie over het gebruik van restrictie-enzymen.

Na een broodjesmaaltijd, aangeboden door HOWEST, konden ze zelf aan de slag met een gelelektroforese van DNA-fragmenten. Via de duidelijke handleiding en mondelinge uitleg hadden ze geen problemen met het bereiden en het gieten van een agarosegel en met het aanbrengen van de DNA-stalen in de gelslotjes.

Het uiteindelijk resultaat was nog niet zoals in de boekskes, maar als eerste probeersel toch meer dan geslaagd!

In hun naam bedanken we mevr. Salliau en haar studenten voor het enthousiasme waarmee ze onze laureaten die dag hebben begeleid en de HOWEST voor de gastvrijheid. Als de Vlaamse ploeg goed scoort op EOES 2022, zal dit zeker voor een deel aan hen te danken zijn!

Hieronder vind je nog enkele foto's van deze dag:

23/02/2022

EOES 2022 Gaat door in Tsjechië!

Vandaag kregen we eindelijk de zekerheid dat EOES 2022 fysisch zal doorgaan van 8 tot en 14 mei in Tsjechië. De officiële website staat online en vanaf nu kan iedereen de laatste nieuwtjes daar terugvinden.
Wij hebben geen ogenblik geaarzeld en België heeft bij de voorlopige registratie laten weten dat we present zullen zijn met twee teams.

Traditioneel krijgen we van de organisatoren enkele tips over de thema's die aan bod zullen komen tijdens de opdrachten. We moeten toegeven dat de omschrijvingen dit jaar nogal cryptisch zijn!

Wat denk je van:

“Beauty is SKIN deep.“ — Japanese proverb
“Freedom is the most contagious VIRUS known to man.” — Hubert H. Humphrey
“DNA neither cares nor knows. DNA just is. And we dance to its music.” — Richard Dawkins

We hebben wel enkele ideeën, maar die gaan we om begrijpelijke redenen niet rondbazuinen…

23/10/2021

Resultaten Vlaamse selectieproef

Op zaterdag 23 oktober 2021 verzamelden 12 finalisten op de VUB voor de uiteindelijke selectieproef voor EOES 2022. Deze proef bestond uit twee onderdelen: een theoretische proef en een practicum. De finalisten wisten zich te plaatsen via hun prestaties voor de JON 2021 of via één van de Vlaamse Olympiades Natuurwetenschappen.
Meer info over de selectieprocedure.

De finalisten werden geselecteerd uit meer dan 2 000 deelnemers, wat toch iets zegt over hun capaciteiten!

De theoretische proef bestond uit drie reeksen meerkeuzevragen, respectievelijk over biologie, chemie en fysica. Hier werden de deelnemers niet zozeer getest op hun parate kennis, maar vooral op hun vermogen om verbanden te leggen.

Zoals steeds zaten er best wel een paar moeilijke inzichtsvragen tussen, maar de meeste deelnemers wisten er wel raad mee.

's Middags, tijdens de lunch, kregen de deelnemers de gelegenheid om wat nader kennis te maken.

In de namiddag dienden de finalisten diverse vaardigheden te bewijzen tijdens practica voor biologie, chemie en fysica. Per discipline kregen ze 75 minuten voor de uitvoering van de opdrachten.

Enkele foto's van het practicum kan je HIER vinden.

De 12 finalisten

Stacks Image 9772

CLOES VIKTOR
(H. Hart van Maria - Berlaar)

Stacks Image 9778

DE CLERCQ RUNE
(St. Laurensinstituut - Zelzate)

Stacks Image 9784

GOOSSENS LOWIE
(St. Bavohumaniora - Gent)

Stacks Image 9790

LUO ZHIYI
(College Paters Jozefieten - Melle)

Stacks Image 9796

MAES STEF
(Berkenboom - St.-Niklaas)

Stacks Image 9802

OGNYANOV MICHAIL
(Go! Atheneum - Tervuren)

Stacks Image 9808

PEETERS ELISE
(St. Gabriëlcollege - Boechout)

Stacks Image 9814

QUIRIJNEN AXL
(Klein-Seminarie - Hoogstraten)

Stacks Image 9820

VAGENENDE PIETERJAN
(College Paters Jozefieten - Melle)

Stacks Image 9826

VAN HERBRUGGEN CAS
(Bernarduscollege - Oudenaarde)

Stacks Image 9832

VANNESTE TIJL
(Spes Nostra - Kuurne)

Stacks Image 9838

WOUTERS SANDER
((H. Hart van Maria - Berlaar)

And the winners are…

NAAM % SCHOOL
OGNYANOV Michail 84,3 Go!-Atheneum / Tervuren
GOOSSENS Lowie 82,4 St.-Bavohumaniora / Gent
VANNESTE Tijl 81,0 Spes Nostra - Instituut / Kuurne
Stacks Image 10062

Michail OGNYANOV

Stacks Image 10064

Lowie GOOSSENS

Stacks Image 10066

Tijl VANNESTE

Het is dit drietal dat - samen met een Franstalige ploeg - België zal vertegenwoordigen op de EOES 2022 in Tsjechië.

De twee Belgische teams zullen het in Hradec Králové opnemen tegen een 40-tal andere ploegen uit landen van de Europese Unie.

Ook de overige finalisten zetten hun beste beentje voor. Hieronder vind je hun rangschikking volgens de behaalde resultaten:

NAAM SCHOOL
DE CLERCQ Rune Sint-Laurensinstituut / Zelzate
VAN HERBRUGGEN Cas Bernarduscollege / Oudenaarde
VAGENENDE Pieterjan College der Paters Jozefieten / Melle
LUO Zhiyi College der Paters Jozefieten / Melle
PEETERS Elise Sint-Gabriëlcollege / Boechout
WOUTERS Sander H. Hart van Maria / Berlaar
MAES Stef Berkenboom / Sint-Niklaas
CLOES Viktor H. Hart van Maria / Berlaar
QUIRIJNEN Axl Klein Seminarie / Hoogstraten

De jury feliciteert alle deelnemers met hun inzet en met de behaalde resultaten en het organisatiecomité bedankt de professoren Peter Clarys (fac. Lichamelijke opvoeding en Kinesitherapie) en Ludwig Triest (fac. Wetenschappen en Bio-Ingenieurswetenschappen) van de VUB voor het ter beschikking stellen van labo en materiaal.

Nieuws & media
Selectiecomité EOES Vl.

EOES Vl. is een initiatief van:

Contact

EOES
p.a. Victor Rasquin
Gulden-Vlieslaan 61/0501
8000 Brugge
E-mail: info@eoes.be
Mobiel: +32 472 319 417